درباره استاد بهرام حجاری زاده

درباره استاد بهرام حجاری زاده

استاد بهرام حجّاری زاده هنرمند برجسته و بی نظیر سنگ تراشی و حجّاری به سبک قدیمی و سنتی، مجسمه ساز و نقاش مینیاتور ایرانی می باشد. چنانچه از نام خانوادگی ایشان پیداست این هنر از پدر و پدربزرگ به عبارتی از نیاکان وی به ایشان به ارث رسیده است. از 5 سالگی با پدرش که او نیز از اساتید بزرگ هنر حجاری و سنگ تراشی در ایران بود، کار کرده و تجربه کسب نموده است.

لازم به ذکر است ساخت و مرمّت بیش از 10 آثار مهم در ایران از کارهای معروف «عباس حجاری زاده» پدر دکتر بهرام حجاری زاده می باشد. «عباس حجاری زاده» یکی از بزرگ ترین سنگ تراشان ایران بود که از آثار هنر سنگ تراشی ایشان می توان به سنگ مزار امام علی (ع)، امام حسین (ع)، حافظ، سعدی و فردوسی را نام برد که با دست ایشان کار شده است. در زمان رضاشاه نیز در کاخ نیاوران و کاخ سعدآباد آثار خارق العاده ای از خود به جا گذاشته است.

بهرام حجاری زاده در شهر اصفهان به دنیا آمد. از سن 5 سالگی هنر سنگ تراشی را نزد پدر به آموختن شروع کرده و مدت 30 سال برای یادگیری آن پرداخته تا به درجه بالای استادی سنگ تراشی ایران برسد و همزمان با آن 20 سال اقدام به یادگیری نقاشی مینیاتور کرده است. از سال 1378 نیز شروع به آموزش نقاشی مینیاتور نموده است.

سبک و شیوه ای که استاد حجاری زاده در سنگ تراشی به کار می برد خیلی قدیمی بوده و به صورت دستی و با قلم و چکش انجام می گیرد در حالی که امروزه حجاری و سنگ تراشی را با ماشین آلات صنعتی و فرز و لیزر انجام می دهند. در ایران کمتر کسی را می توان پیدا کرد که حجاری و سنگ تراشی را به شیوه ی قدیمی همانند استاد حجاری زاده کار کند. به جرأت می توان گفت او تنها بازمانده این سبک و شیوه ی سنگ تراشی هست. به گفته ی وی ابزارهایی که به سفارش پدر با آن به خلق آثار می پردازد به نوعی عتیقه هستند چکشی با قدمت بیش از 200 سال و قلم هایی بیش از 150 سال که از اجدادش به وی رسیده است.

دکتر بهرام حجاری زاده از سال 1349 در زمینه ی هنر حجاری روی سنگ و نقاشی مینیاتور فعالیت می کند. در سال 1373 به دعوت استانداری آذربایجان شرقی و میراث فرهنگی تبریز جهت تراشیدن سنگ مزار استاد شهریار به تبریز آمد و با مهارت تمام سنگ مزار استاد شهریار شاعر نامدار ایرانی را حجاری نمود. در میراث فرهنگی تبریز مشغول به کار شده و به مرمّت و بازسازی آثار باستانی مانند سنگ نوشته ها و آیات مسجد سید حمزه تبریز پرداخت. سپس در تبریز ازدواج کرده و اکنون ساکن تبریز است.

از جمله آثار ارزشمند دکتر بهرام حجاری زاده می توان به حجّاری سنگ مزار استاد شهریار در تبریز، بازسازی و مرمّت آثار باستانی میراث فرهنگی تبریز در مسجد سید حمزه، موزه شیخ صفی اردبیلی در اردبیل، نقاشی های مینیاتور، مجسمه سازی و پیکرتراشی در اصفهان و تبریز اشاره نمود.

یکی دیگر از آثار ارزشمندی که استاد حجّاری زاده به تازگی انجام داده است ساخت پایه های ضریح حضرت زینب (س) - تلّ زینبیه - است که کاملا توسط دست و با ابزارهای موجود حجاری شده است. پایه های ضریح حضرت زینب (س) که در نوع خود بی نظیر می باشد جهت نصب ضریح بر روی آن به کربلا منتقل شده است.

درباره استاد بهرام حجاری زاده

از فعالیت های اخیر استاد حجّاری زاده که کار فوق العاده زیبا خواهد بود طرح ساخت بزرگترین قرآن سنگی جهان است که تمام صفحات آن به ضخامت 1.5 سانتی متر بوده و هر دو طرف آن به صورت برجسته حجّاری خواهند شد. این طرح قابلیت این را دارد که جزء برترین آثار ثبت شده در کتاب گینس باشد. صفحه اوّل قرآن روی سنگ تراشیده شده و آماده نمایش می باشد.

فعالیت استاد از مرز ایران فراتر رفته و در کشورهای دیگر از جمله ترکیه، امارات متحده عربی و سایر کشورهای عربی و جهان در زمینه ی حجاری و سنگ تراشی آثاری را خلق نموده است.

بهرام حجاری زاده در جوانی عضو تیم دوچرخه سواری در اصفهان بوده است. او علاقه زیادی به خلبانی داشت که قبل از انقلاب در سن جوانی خلبانی را آموزش دیده و مدتی در نیروی هوایی خلبانی می کرده است.

وی بعد از انقلاب با شروع جنگ ایران و عراق، به جبهه رفته و در آزادی خرمشهر در جنگ ایران علیه عراق حضور داشته که مجروح می شود و به درجه ی جانبازی می رسد.

از سال 1400 اولین دانشگاه سنگ، مصنوعات سنگی و جواهرات ایران را تأسیس و مدیریت می کند.

تحصیلات:

  • دیپلم ریاضی فیزیک از دبیرستان صارمیه اصفهان (سال 1358)
  • فوق دیپلم گرافیک از دانشگاه آزاد اسلامی تبریز (سال 1393)
  • کارشناسی معماری از دانشگاه آزاد اسلامی قروه (سال 1401)
  • دکترای هنر سنگ تراشی از سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تهران (سال 1401)
  • دکترای هنر و علوم انسانی از کالج کمبریج انگلستان (سال 1402)

نمایشگاه های هنری:

  • حضور در نمایشگاه هنری هنرمندان پیشکسوت کشور (سال 1376)
  • حضور در نمایشگاه خوداشتغالی وزارت کار و امور اجتماعی (سال 1377)
  • شرکت در نمایشگاه هنری سازمان هلال احمر ایران (سال 1383)
  • شرکت در نمایشگاه هنری سازمان ایثارگران ایران (سال 1384)
  • شرکت در نمایشگاه هنر تعاونی هنرمندان تبریز (سال 1385)
  • شرکت در سومین جشنواره بین المللی هنر، صنایع دستی و خلاقیت اسلامی (سال IRCICA 2017)

سایر فعالیت ها:

  • آموزش نقاشی مینیاتور از سال 1378 تا 1397
  • آموزش نقاشی مینیاتور در مجتمع فرهنگی هنری تبریز (سال 1381)
  • تاسیس و مدیریت اولین دانشگاه سنگ، مصنوعات سنگی و جواهرات ایران (سال 1400)